Kategoriler
Diş Hekimi Enver Gürel

Diyabet (Şeker hastalığı) ve Ağız – Diş Sağlığı

Diyabet (Şeker hastalığı) ve Ağız – Diş Sağlığı

Diabetes mellitus, vücudun yeterince insülin üretemediği veya mevcut insülini kullanamaması sonucu oluşan, kan glukoz düzeyinin (hiperglisemi) artışıyla karakterize metabolik bir hastalıktır. Ağız kuruluğu, iştah artışı, susama hissi, sık idrara çıkma, kilo kaybı, yorgunluk, ayaklarda uyuşma, ciltte kuruma, kaşıntı, bulanık görme, enfeksiyona yatkınlık gibi klinik bulgu ve belirtileri vardır.

Diyabet toplumda sık görülen bir hastalık olduğundan, diş hekiminin bununla sık karşılaşması muhtemeldir.

Herhangi bir hastada olduğu gibi, diş hekimi hastanın tıbbi geçmişini gözden geçirmeli, yaşamsal belirtileri almalı ve yaygın olarak kontrol edilemeyen yetersiz diyabet belirtilerini değerlendirmelidir. Kontrolsüz diyabetin oral belirtileri arasında şunlar olabilir: ağız kuruluğu, ağızda yanma hissi, bozulmuş / gecikmiş yara iyileşmesi, ağız enfeksiyonlarının görülme sıklığında artış, kandidiyazis ile sekonder enfeksiyon, parotis tükürük bezi büyümesi, diş eti iltihabı ve periodontitis (diş etrafında alveol kemiği iltihabı diyebiliriz).

Hipoglisemisi olan hastaları tedavi ederken, hastanın kan glukoz seviyeleri öğrenilmeli ve hastalarda hipoglisemi kontrol altında tutulmalıdır.

Diş ve diş etleri ile ilgili sorunlar diyabet hastaları için daha yaygındır. Bu nedenle diş komplikasyonlarının gelişmesini önlemek için iyi ağız bakımı önemlidir. Dişlerinize ve diş etlerinize bakmak, hem tip 1 diyabet hem de tip 2 diyabetle yaşamayı öğrenmenin önemli bir parçasıdır.

Yeni başlayan veya uzun süredir devam eden diyabetiniz varsa mutlaka diş hekiminize bilgi vermelisiniz. Diyabet ve yüksek kan şekeri varlığı diş tedavileri için hekim yaklaşımını etkileyeceğinden, diş hekiminize mutlaka bilgi veriniz.

Diyabet ve ağız hijyeni

Yüksek kan şekeri seviyeleri olan diyabetli kişilerin, ağız ve diş sağlığı problemleri olma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle kan şekerinizi normal aralıkta tutmak bu riski azaltır. Dengeli bir diyet yemek, düzenli egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmak da ağız sağlığı problemleri riskini azaltmak için tavsiye edilir.

Her altı ayda bir diş hekimi ziyaret ettiğinizden emin olmak, enfeksiyonun mümkün olduğunca erken tedavi edilmesini sağlar. Küçük diş problemleri hızlı bir şekilde büyüyebilir. Diş hekimine düzenli ziyaretler bu süreci geciktirebilir.

Diyabet şüphesi gerektirebilecek ağız ve diş sağlığı belirtileri nelerdir?

Boğaz veya şiş diş etleri

Diş eti kanaması

Diş eti çekilmesi

Gevşek dişler

Ağız kokusu

Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz; Bir problemin kötüleşmesini önlemek için acil tedavi gerekebilir.

Diyabet ve diş eti hastalıkları

Kan glikoz seviyelerinin yükselmiş olması, diş eti hastalığı gibi ağız sağlığı sorunlarının ortaya çıkma riskini artırabilir.

Periodontitis olarak da bilinen Diş eti hastalığı, dünyada altıncı en yaygın hastalıktır. Ağız içindeki bakteriler diş yüzeyine yapışan bir plağa dönüşmeye başladığında oluşur.

Diş eti hastalığı, gelişiminin ciddiyetine göre sınıflandırılır.

Dişeti hastalığının üç aşaması vardır:

*Dişeti iltihabı: Dişeti iltihabı, kötü ağız bakımı sonucu bakteri plağıyla karakterize diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Şiş, kırmızı ve hassas diş etleri ile karakterizedir ve fırçalanırken kanamaya neden olabilir. Dişeti iltihabı, ağız hijyeni tekniklerinizi geliştirerek ve diş hekiminiz tarafından yapılacak işlemler ile bu aşamada geri döndürülebilir.

*Periodontitis (Hafif): Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı hafif periodontitise neden olabilir. Dişeti iltihabının periodontitise dönüşümü, ailesinde diş eti hastalığı, zayıf ağız hijyeni ve kontrolsüz diyabet öyküsü olan kişilerde daha yaygındır. Bu aşamada diş etlerine ve dişleri destekleyen kemiğe zarar gelecektir. Daha fazla hasarı ve ilerlemeyi önlemek için, diş hekimi hemen ziyaret edilmesi gerekir.

*Periodontitis (Şiddetli): Bu, diş çevresinde kayda değer doku ve kemik kaybı ile karakterize edilen diş eti hastalığının en ileri evresidir.

Uzun süre yüksek kan şekeri seviyesine sahip olmak, diş eti hastalığının daha hızlı gelişmesine veya daha hızlı kötüleşmesine neden olabilir, ancak diş eti seviyelerini normal bir aralıkta tutmak enfeksiyonun yayılma riskini azaltır.

Ne yazık ki, vücudunuz bir enfeksiyonla savaşmaya başladığında, kan şekeri seviyeleri genellikle tepki olarak yükselir. Ağzınızdaki enfeksiyon kötüleşirse, gıda alımında, diyabet yönetiminizi etkileyebilecek sorunlarınız olabilir.

Diş eti hastalığınız veya başka bir ağız enfeksiyonu geçirdiyseniz diş hekiminiz size yardımcı olabilir.

Pamukçuk:

Pamukçuk ağızda meydana gelebilecek bir mantar enfeksiyonudur; bazen geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımını izleyen ikincil enfeksiyon olarak görülebilir . Kan şekeri kontrolü kötü olan kişilerin pamukçuk gelişmesi daha olasıdır.

Ağızda pamukçuk belirtileri ağız içinde beyaz lekeler, dil kızarıklığı ve dudakların köşesinde çatlamasıdır.

Diş tedavisi ve kan şekeri seviyeleri:

İnsülin veya sülfonilüreler gibi hipoglisemiye yol açabilecek ilaç kullanıyorsanız, ilacınızın diş tedavinizden önce değiştirilmesi gerekip gerekmediğini öğrenmek için diş hekiminizle veya doktorunuzla konuşun.

Diş tedavisi randevularınız, diyabet tedavinize uyacak şekilde düzenlenmelidir.

Yüksek kan şekeri seviyeleri diş etlerinin iyileşme süresini etkiler. Örneğin, bir dişiniz çekilmişse ve yara iyileşmesi uzun sürüyorsa, tavsiye almak için hemen diyabet sağlık ekibinize veya diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş hijyeni, diyabet ve kalp sorunları

Diyabet kan dolaşımında aşırı kolesterol birikmesine neden olabilir ve kalp hastalığı riskini yükseltir.

Bazı araştırmalar diş eti hastalığı olan kişilerin, kalp hastalığı riskinin daha yüksek olabileceğini göstermiştir. Diş etindeki iltihaplar sebebiyle bakteriler kan dolaşımına geçebilir. Kan damarlarında, kalbe kan akışını azaltan tıkanmalara neden olabilir.

Diş eti hastalığının kalp üzerindeki etkisini daha fazla araştırmak için daha fazla araştırma yapılmaktadır.

Ağız ve Diş bakımı ipuçları ve gerçekler

Bu 10 ipucu ve gerçek, diş sağlığının korunmasında size yardımcı olacaktır:

*Gündüz ve geceleri diş fırçalayın. Gece en son dişlerinizi fırçalayın; en önemli fırça günün sonundaki fırçadır.

*Tercihen diş fırçalamadan önce dişler arasındaki plakları çıkarmak için günde bir kez küçük fırçalar veya diş ipi kullanmalısınız.

*Diş macunundaki florür, dişleri güçlü tutar ve diş çürümelerini önler

*Diş çürüklerini önlemek için şekerli atıştırmalıklar ve gazlı içecekler sıklığını azaltmalısınız.

*Fırçalamadan sonra aşırı durulama yapmayın, bu florürün dişlerinizde kalmasını sağlar

*Dişlerinizi fırçalamanın yanında, diş plağını çıkarmak ve sağlıklı diş etlerini korumak için ağız bakım gargaraları kullanılabilir.

*Geceleri yatmadan önce sıvı olarak sadece su tüketmeye çalışın.

*En az 2 dakika fırçaladığınızdan emin olmak için bir zamanlayıcı yararlı olabilir

*Eğer diş eti (periodontal) hastalığı teşhisi konduysa, kan şekeri kontrolünüzün yönetimi daha zor olabilir, ancak etkili diş eti tedavileri iyileştirilmesinde katkıda bulunacaktır.

*Dişleriniz ve diş etleriniz yılda en az bir kere diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir;

www.instagram.com/dis_hekimi_enver_gurel/

https://www.envergurel.com/amalgam-dolgu-ve-sokumu-smart-protokol/

Diyabet Şeker Hastalığı Ağız Diş Sağlığı

Diyabet Şeker Hastalığı Ağız Diş Sağlığı