Kategoriler
Diş Hekimi Enver Gürel

Tam Ağız Diş implantları (Full Mouth Restorasyonlar)

Tam Ağız Diş İmplantları (Full Mouth restorasyonlar)

Dişlerinizin tümünü veya çoğunu kaybettiğinizde, ihtiyacınız olan tedavi tam ağız diş implantı ameliyatıdır.

İmplantlar, çene kemiklerine yerleştirildiğinde ve üzerine sabit köprülerle veya kalıcı protezlerle sabitlendiğinde, bir kök vazifesi görürler.

Bu büyük ve pahalı bir tedavidir.

tam diş eksikliğinde implantlar üzerine yapılacak sabit porselen protez
Kemik desteğini kaybetmiş sallanan dişler…
tam diş eksikliğinde implantlar üzerine yapılacak sabit porselen protez
Aynı seansta diş çekimleri ve uygulanan ‘Tüm Ağız İmplantlar’
Dental implant Diş Hekimi Konyaaltı Antalya
Tüm ağız implant üstü ‘sabit köprü’ protezler

Tam Ağız Diş İmplantlarının Avantajları Nelerdir?

*Azalan kemik kaybı riski: İmplantlar çene kemiğine yerleştirildiği için, kemiğin ”bütünlüğünü, kemik yüksekliğini ve hacmini koruyarak” ve kemik kaybı riskini önemli ölçüde azaltarak sıkıca tutturulurlar.

*İyileştirilmiş yüz görünümü: Belirtildiği gibi, tüm ağız diş implantları kemik kaybını önler, kemik yüksekliği ve hacmini korur. Uzun süren tüm diş eksikliği artan kemik kaybına yol açar, yüzün alt alanı kırışmış ve daha yaşlı bir görünüm vererek çökmüş görünmektedir. İmplant üstü tüm ağız protezleri yanak ve dudak bölgesindeki gerekli dolgunluğu daha iyi bir görünüm vererek sağlar.

*İyileştirilmiş konuşma: Konuşma kalitesi, diğer tedavi seçeneklerine kıyasla çok daha iyi bir şekilde düzeltilebilir. Konuşma, dişsiz ağızlarda büyük ölçüde etkilenir. Eksik dişler tamamlanmazsa veya uygun olmayan / uygunsuz protezlerle değiştirilirse ıslık sesi ve pelteklik görülebilir.

*Geliştirilmiş çiğneme verimi: Çiğneme verimi daha iyi olduğu için kolay yemek yenir.

*Konforlu ve rahat: Takma dişlerin günlük olarak çıkarılması ve bakımı ihtiyacını ortadan kaldırır. Yapıştırıcıya gerek yoktur ve yemek yerken, konuşurken, gülerken vb. . dişlerde hareket olmaz.

*Dayanıklılık: Kalıcı bir restorasyondur, iyi ağız hijyeni ile doğru bir şekilde muhafaza edildiğinde uzun yıllar hatta ömür boyu sürer.

*İyileştirilmiş özgüven: Hastanın sosyal yaşamını olumlu yönde etkiler.

Tam Diş İmplant Üstü Protezler Ne Zaman Tavsiye Edilir?

*Komple dişsizlik: Tüm doğal dişlerin eksik olduğu ve mümkün olduğunca doğal bir şekilde değiştirileceği durumlar.

*Çok sayıda eksik / kötü diş: Bir kişi dişlerinin bir kısmı veya çoğuna sahip olmasına rağmen, dişlerin büyük bir kısmının diş tedavilerine (örneğin çoklu kök kanallar, köprüler, kronlar) ihtiyaç duyulmuş ve ciddi şekilde hasar görmüş / çürümüş dişlerin yerine, diş implantları ile tüm ağzı restore edecek daha iyi bir seçenek sunulabilir.

*Sağlık ve hijyen: Diş hekimi, implant adayının ağız bakımı motivasyonu konusunda emin olmalıdır. Yeterli ağız bakımını sağlayamayan kişilere tüm ağız implant uygulanması kısa vadede bile hüsranla sonuçlanabilir.

Komple bir Dental İmplant Tedavisi Ne Zaman Tavsiye Edilmez?

İmplantlarla komple diş rekonstrüksiyonunun kesinlikle tavsiye edilmediği bazı koşullar vardır, bunlar mutlak kontrendikasyonlardır. Bazı durumlarda, tedavi öncelikli bir tedavi olarak değil, bazı özen ve önlemlerle seçilebilir. Bu koşullar göreceli kontrendikasyonlar altında listelenmiştir.

Mutlak Kontrendikasyonlar

*Genel sağlık: Hastanın genel sağlığının, herhangi bir ameliyat veya anesteziyi tavsiye edilemez kılması.

*Kötü huylu Kanser: Aktif kanser, herhangi bir prosedür ya da bir uyaran olarak hareket edebilir ve kanser hücrelerinin büyümesini büyük ölçüde arttırabilir.

*Kemik hastalıkları: Şiddetli osteoporoz, osteomalazi, kırılgan kemik sendromu, fibröz displazi, Paget hastalığı vs. Bu, implantların zayıf şekilde bağlanmasına neden olur ve implant yetmezliğine yol açar.

*Kardiyovasküler problem: Son 6 ay içinde Miyokard enfarktüsü – kalp krizi ve akut romatizmal ateş gibi rahatsızlıklar geçirmiş kişiler. Bu evrede yapılan her türlü prosedür, genel bir enfeksiyona neden olarak hastanın sağlığını büyük ölçüde bozabilir.

*Radyasyon tedavisi: Baş, boyun veya yüz bölgesinde radyoterapi gören hastalarda, ağız ve çevre bölgesindeki her türlü cerrahi işlem (küçük de olsa) kesinlikle yasaktır, çünkü kan temini büyük ölçüde azalır, çok kötü iyileşme mevcuttur ve yüksek enfeksiyon riski mevcuttur.

*İmmünolojik nedenler: İmmünitenin büyük ölçüde etkilendiği, örneğin immünolojik hastalıklar, AIDS, organ nakli sürecinde olan hastalar, oto-immün hastalıklar vb…

*İlaçlar: Bisfosfonatlar (osteoporoz için alınır, kemiklere kan akışını azaltır) gibi bazı ilaçlar, İmmunsüpresan ilaçlar (organ naklinde, organların reddedilmesini önlemek için verilir)

Göreceli Kontrendikasyonlar

Aşağıdaki şartlarla gelen hastalara, ağız restorasyonları ancak hekimin uygun görmesi halinde önerilebilir.

*Kontrolsüz diyabet: Kontrol edilmiş durumdaysa diyabet problem oluşturmaz, ancak kontrol edilmezse iyileşme gecikir, kemiğin hızlı bir şekilde kaybına neden olur .

*Hipertansiyon: Çok yüksek tansiyon artışı ameliyat sırasında ve sonrasında ciddi kanamalara neden olur. Bu nedenle, komplikasyon riskini azaltmak için herhangi bir cerrahi işlem yapmadan önce kan basıncını normal aralıkta tutmak zorunludur.

*Gebelik: Gebeliğin ilk aylarında herhangi bir stres bebeğin gelişimini etkileyebilir ve sonraki aşamalarda erken doğumlara neden olabilir.

*Akıl hastalığı: Akıl hastalığı olan hastalar çok kooperatif olmayabilir ve yüksek oranda öngörülemeyen davranış sergileyebilirler. Psikiyatrik tedavi tamamlanana ve iyileşme görülene kadar beklemek daha iyidir.

*Eklem protezi: Yapay kalp kapakçığı, yapay eklem, kemik plakası vb. olan hastalar genel enfeksiyon riski çok yüksek olduğu için yalnızca yüksek antibiyotik kapsamı altında tedavi edilirler.

Tam Ağız İmplant Cerrahisinde Uygulanan İşlemler Nelerdir?

simülasyon implant üzerine köprü

*İmplant destekli protez

En yaygın adımlar aşağıda belirtilmiştir. İki vaka aynı olmadığı için farklılıklar olabilir. Bu büyük ölçüde hastanın genel sağlığına ve ağız sağlığına bağlıdır.

-Ağız boşluğunun klinik olarak iyice incelendiği ve tıbbi değerlendirme yapıldığı ilk konsültasyon.

-Panoramik röntgen, hem üst hem de alt çenenin ilk izlenimleri, aralarındaki ilişkiyi bilmek için alınır.

panoramik röntgen üzerinde implant ile ilgili hesaplamalar yapılır
Panoramik röntgen ve ilk planlama…

-BT (dental tomografi), kemiklerin kalitesini bilmek ve maksiller sinüs, burun tabanı (üst çenede) ve alt alveoler siniri (alt uç köklerinin altına inen / yakın olan) gibi yakınlardaki anatomik yapılardan korunmak için detaylı kemik kesitleri izlenmesini sağlar. Bununla birlikte, Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), implantların nereye yerleştirileceğini tam olarak bilmek avantajlar sağlar.

Dental tomografiler planlamada yardımcı olurlar

Bu alt çene dental tomografide,
Alt çene yetersiz kemik seviyesi ve alt çene kemiği sinirine olan mesafeler çok detaylı incelenebilir.
Milimetrik hesaplamalar planlanabilir ve implant kılavuzlar rahatlıkla hazırlanabilir.

-Hastanın ısırma kaydı alınır. Bu, ağız kapalıyken çeneler arası ilişkinin ve protezlerdeki dişlerin yerleştirilmesi için çeneler arasında ne kadar boşluk kaldığını öğrenmemizi sağlar.

-Alınan ısırma kaydı çenelerden alınan ölçüyle oluşturulan alçı modellere monte edilir ve yeni dişlere ulaştıktan sonra nasıl görüneceğinizi gösterir.

-Gerekli durumlarda cerrahi kılavuz oluşturulur. Bu, implantı uygun pozisyon ve yönde yönlendirmeye yardımcı olan bir şablona benzer.

-Dental implant yerleştirme ameliyatı yapılır. Bu ameliyat, tek aşamalı veya iki aşamalı implant gibi, kullanılan implant tipine bağlı olarak değişebilir.

-İmplantlar vakaya göre 0-6 aylık bir süre boyunca kemikle (osseointegrasyon) kaynaması için beklenir ya da protezler hemen uygulanabilir.

-Daha önce hazırlanmış olan mock-up tekrar kontrol edilerek her şeyin yolunda gittiğinin kontrolü yapılır. Gerekirse herhangi bir değişiklik yapılabilir.

-Son protez dişlerin yapımı. Gereken süre, karmaşıklığa göre değişebilir. Bir sonraki adıma geçmeden önce, laboratuvar işleminin doğruluğunu kontrol etmek için provalar gerekebilir.

-Protezin yerleştirilmesi ve gerekli talimatların hastaya verilmesi.

-Düzenli diş hekimi muayeneleri ve kontrollerinin sıklığı tüm ağız implantları ve protezleri uygulamalarında olmazsa olmazdır.

İmplant Yerleşimi İçin Yerel Koşulların Olumsuz Olması Durumda Ne Olur?

Diş hekiminiz, implant yerleştirme için koşulların uygun olup olmadığını kontrol edecektir ve gerekli tedavilerle mümkünse uygun hale getirmeye çalışacaktır.

Bu şunları içerebilir:

*Kemik grefti:

Ciddi kemik kaybının olduğu yerde kemik grefti gerekir. İmplantsız uzun süre süre eksik dişlerin bulunduğu kemikler, kemik rezorpsiyonunu (kaybını) hızlandıran uygun olmayan protezler, agresif diş eti problemleri vb. nedeniyle olabilir. Daha yüksek başarısızlık şansı var.

Kemik grefti, greft yerleştirildiğinde veya sabitlendiğinde iyileşmesine zaman tanınması gereken bir süreç izleyebilir. Yeterli hacim elde edildikten sonra işlem sürdürülür.

Kemik grefti, ağız boşluğundan veya aynı kişinin herhangi bir ekstra oral (ağız-dışı) bölgesinden (Autograft) alınabilir. Bu mükemmel sonuçlar göstermektedir. Diğer kemik greftleri türleri, örneğin allogreft, Ksenograft ve alloplastlar da mevcuttur.

-Sinüs Lifting (sinüs kaldırma):

Üst molar ve premolar dişlerin üstünde, üst çenenin arka kısmında yetersiz kemik yüksekliği varsa, sinüs kaldırma gerekir.

Bu durumda sinüs tabanının zarı kaldırılır ve greft yerleştirilir. Aynı seansta implantlar uygulanabilir ya da iyileşme tamamlanması beklenebilir ve yeterli kemik yüksekliği elde edildikten sonra implant yerleştirilebilir.

sinüs lifting ve sinüs kaldırma ile implant
üst sinüs kaldırma ve implant yerleştirilmesi ameliyatı ve alt implantlar…
-Ekstraksiyon (diş çekimi):

Klinik veya radyografik değerlendirme sırasında bulunan herhangi bir kök ucu, enfeksiyöz kök parçası vb. İmplant yerleşimine müdahale edebildiğinden çekilebilir.

Tek Aşamalı ve İki Aşamalı İmplant Ameliyatları Nedir?

-İki aşamalı implant ameliyatı:

Diş etinin kesilerek açılması, implantın boyutuna göre kemiğin delindiği ve implantın yerleştirildiği bir işlemdir. Yerleştirildikten sonra diş eti dikilir. 1-3 ay sonra, implantın kemiğe kaynamasıyla, implant üzerinde ki dişetinin farklı tekniklerle (laser, küçük bir kesi ya da punch yardımıyla) açılması ve daha sonra dayanak (implantı ve kron / köprüyü birleştiren) yapının yerleştirilmesiyle sonlanır.

Klinik olarak ilk ameliyattan sonra ağız boşluğunda hiçbir şey görülmez. İkinci ameliyattan sonra, diş eti şekillendiriciler ya da implant dayanakları (abutment) tutturulmasıyla, metalik uzantılar ağızda görülür.

-Tek aşamalı implant ameliyatı:

İmplant ve abutmentin tek adımda yerleştirilmesidir. Bu prosedürü basitleştirir, ancak iyileşme sırasında implant üzerine gelecek olumsuz yüklerin sıkıntısı oluşabilmektedir. İmplantın kaybına bile neden olabilir. Bu yüzden böyle bir olaydan kaçınmak için özen gösterilmelidir.

Hangi Malzemeler Kullanılır?

Şu ana kadar mevcut olan malzemelerden, titanyum ve alaşımları, insan biyolojik sistemiyle çok uyumlu olduklarından ve kemikle çok iyi kaynaşma gösterdiklerinden yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde zirkonyum implantlarda nadir olsa da kullanılmaya başlamıştır.

dental implant uygulaması ve ağız içi uygulaması
Titanyum implant

www.instagram.com/dis_hekimi_enver_gurel/

Tam Ağız Diş implantları Full Mouth

Tam Ağız Diş implantları Full Mouth

“Tam Ağız Diş implantları (Full Mouth Restorasyonlar)” için 2 yanıt