Kategoriler
Diş Hekimi Enver Gürel

Amalgam Dolgu ve Sökümü (SMART PROTOKOL)

Amalgam dolgu söküm kaldırma Konyaaltı Antalya

Diş amalgamı nedir?

Dental amalgam, diş çürümesinden kaynaklanan boşlukları doldurmak için kullanılan bir diş dolgu maddesidir. Dünyada yüz milyonlarca hastada 150 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır.

Dental amalgam, sıvı civa ile gümüş, kalay veya bakırdan oluşan oluşan metallerin bir karışımıdır. Dental amalgamın yaklaşık % 50’si ağırlık olarak elementer civadır.

Amalgam diş dolguları, gümüş görünümleri nedeniyle “gümüş dolgular” olarak da bilinir. İsmine rağmen, “gümüş dolgular” %50 oranında elementer civa içermektedir.

Bir amalgam diş dolgusu yaptırmadan önce ne bilmeliyim?

Diş çürüklerini tedavi etmek için hangi dolgu malzemesinin kullanılacağına karar vermek siz ve diş hekiminiz tarafından yapılması gereken bir seçimdir.

-Yararları:

Amalgam diş dolguları güçlü ve uzun ömürlüdür, bu nedenle diğer bazı dolgu türlerinden daha az kırılma olasılığı vardır.

-Potansiyel risk:

Dental amalgam elementer civa içerir. Akciğerler tarafından solunabilen ve emilebilen bir buhar şeklinde düşük miktarda civa açığa çıkarır. Yüksek seviyelerde civa buharına maruz kalmak, beyinde ve böbreklerde ciddi olumsuz etkilere neden olabilir.

*Hamile kadınlarda ve 6 yaş altı çocuklarda amalgam dolgulardan kaçınılmalıdır.

*Açığa çıkan civa buharının toksisitesinden dolayı, bir defada en fazla 2 adet amalgam dolgu sökülmelidir.

*Eğer çok fazla sayıda amalgam dolgu sökülecekse, seanslar arası en az bir ay ara verilmelidir.

Civa neden diş amalgamında kullanılır?

Bir diş amalgam dolgusunun yaklaşık yarısı sıvı civadır ve diğer yarısı toz, gümüş, kalay ve bakır alaşımıdır. Civa, alaşım parçacıklarını güçlü, dayanıklı ve katı bir şekilde bağlamak için kullanılır. Civa oda sıcaklığında sıvıdır ve alaşım tozu ile iyi bir şekilde birleşir. Civa, kimyasal özellikleri nedeniyle dayanıklılığı artıran önemli bir diş amalgam bileşenidir.

Biyoakümülasyon nedir?

Biyoakümülasyon (Biyobirikim), kimyasal maddelerin vücuttaki organlarda veya dokularda birikmesi veya sürekli olarak artması anlamına gelir. Dental amalgam ve diğer kaynaklardan (örn. Balık) civa biyobirikimi oluşmaktadır. Amalgam dolgulu sağlıklı deneklerde yapılan çalışmalarda; civa buharına maruz kalma sonucu, civanın böbrek ve beyin de dahil olmak üzere vücudun belirli dokularında biriktiği gözlemlenmiştir. Çalışmalar, civanın diş amalgamından kaynaklı biyolojik birikiminin hedef organlara zarar verdiğini göstermiştir.

Diş amalgamındaki civa bazı balık türlerindeki civa ile aynı mıdır?

Bu civa türleri faklıdır. Elementer civa ve inorganik civa gibi farklı civa kimyasal formları vardır. Diş amalgamı ile bağlantılı civa formu civa buharı açığa çıkaran elementer civadır. Balıklarda bulunan civa formu bir tür organik civa olan metil-civadır. Diş amalgamı kaynaklı civa buharı esas olarak akciğerler tarafından emilir.

Diş amalgamındaki civa ile ilgili endişelerim varsa,

dolgularımı çıkarmalı mıyım?

Dolgularınız iyi durumda ise ve dolgunun altında bir bozulma yoksa, amalgam dolgularınız çıkarmanız veya değiştirmeniz gerekmeyebilir. Metal dolgularınız aşınmış, çatlamış veya metal dolgu altında ciddi çürüme varsa, kesinlikle kaldırılmaları gerekir. Bununla beraber, diş amalgamındaki (gümüş, kalay veya bakır gibi) civa veya diğer metallerden herhangi birine karşı bir alerjiniz veya duyarlılığınız olduğunu düşünüyorsanız, tedavi seçeneklerini diş hekiminizle görüşmelisiniz.

Civa amalgamları buhar şeklinde bir miktar civa açığa çıkarır. Bu özellikle fırçalama, çiğneme, öğütme, sıcak sıvıları içerken ve bunun yanında amalgam dolgu yapımı veya çıkarma işlemleri sırasında olur.

***Diş hekiminizin güvenli bir şekilde amalgam çıkarma işleminde uzmanlaştığını bilmek önemlidir. Size mümkün olan en güvenli tedaviyi sağlamak için uygun koşulları sağladıklarından emin olmalısınız.

***Güvenli Civa Amalgam Kaldırma Tekniği (Safe Mercury Amalgam Removal Technique – SMART)

Uluslararası Oral Tıp ve Teknoloji Akademisi (IAOMT) tamamen güvenli bir prosedür için bir dizi öneri sunar. Diş hekimlerinin bu güvenli önlemleri takip ederek en yeni teknolojiyi kullanılması gerekir. Bu protokol önerileri, Güvenli Civa Amalgam Kaldırma Tekniği (SMART) olarak bilinir.

Civanın Güvenli Bir Şekilde Sökülmesi Prosedürü İçin Gerekli İşlemler:

Civa dolgusunun kaldırılması çok özel güvenlik önlemleri gerektirir. Civa buharı dolgu yapımı veya çıkarma prosedürleri sırasında yüksek oranda salındığından, yapılması gerekli işlem basamakları çok spesifik ve katıdır.

Amalgam dolgu çıkarılmadan önce hastayı hazırlamak için klinik içi güvenlik önlemleri alınır. Bu güvenlik önlemleri aşağıdakileri içerir:

-Baş / Göz / Yüz Koruma

Hasta, korunma için gözlük ve saç bonesi takmalıdır. Bütün yüz kaplıdır ve sadece ağız için bir delik bırakmaktadır. Bu güvenlik önlemleri ile civa buharının hastayla temasa geçme riski azalır.

-Tam Vücut Koruması

Hasta, giysilerini ve tüm vücudunu örtmek için önlük giymelidir. Hastanın cildini ve kıyafetlerini örtmek çok önemlidir. Bu önlükler işlemden hemen sonra atılabilir veya yıkanmalıdır.

-Rubber Dam kullanımı

Rubber Dam olarak adlandırılan lastik ve sıvı geçirmeyen bir baraj hastanın dişlerinin üzerine yerleştirilmeli ve işlem yapılacak diş ile ağız içi birbirinden izole edilmelidir. Rubber Dam, parçacıkların herhangi bir doku veya oral mukozaya temas etmesini önlemek için uygun şekilde yerleştirilmelidir. Diş hekimi ayrıca hastanın ağzında Rubber Dam altına cerrahi aspiratörü uygun şekilde yerleştirmelidir.

-Metal Bağlayan Ağız Solüsyonları

Bu solüsyonlar, amalgam dolgu sökme işleminden önce ve sonra ağzı çalkalamak ve vücuttaki toksik maddeleri gidermek için kullanılır.

-Oksijen

Hastanın tedavi edilen alanın etrafındaki havayı solumaması için diş hekiminin bir nazal maske yoluyla oksijen sağlaması gerekir. Bu, sökme işlemi sırasında serbest kalabilecek civa buharlarını solumayı önlemek içindir.

-Muayene Odası ve Çalışanlar

Amalgam yapımı veya kaldırma işlemleri sırasında tam koruma ve dikkatli kullanım için DENTAL ODA nasıl olmalıdır?

-Civa atıklarını toplamak için bir amalgam ayırıcı bulundurulmalıdır.

-Yeterli filtrasyon sağlanmalıdır.

-Oda havalandırması iyi yapılmalıdır.

-Kullanılan cihazların emme gücü kuvvetli olmalıdır.

Tüm süreç boyunca, diş hekimleri ve çalışanlar;  

-Koruyucu maske takmalıdır.

-Nitril eldiven, önlük ve koruyucu giysi kullanmalıdır.

Bazı diş hekimleri, işlemden önce ve sonra C vitaminini kullanımını önermektedir. İşlemin sonunda diş hekiminiz her şeyi büyük bir özenle ele almalıdır. Odaların temizlenmesi ve civa ile temasta olan öğelerin atılması işlemi güvenli bir şekilde tamamlamak için temel adımlardır.

Amalgam diş dolgusu uzaklaştırıldıktan sonra

Diş hekiminiz dişinizi form ve işlevine geri getirmelidir. Kaldırılan amalgamın bıraktığı boşlukları doldurmak bir sonraki adımdır. Doldurma boyutuna ve tedavi edilen dişin durumuna bağlı olarak, restorasyon seçenekleri değişecektir. Basit bir kompozit dolgudan, diş kaplama gibi tam bir restorasyona kadar değişebilir.

***Sonuç olarak, bir amalgam dolgu sökme işlemine karar verirseniz, doğru diş hekimi seçtiğinizden emin olun. Güvenlik önlemleri altında amalgam dolgusu kaldırma işlemini gerçekleştiren iyi eğitimli bir profesyonel ekip seçin. Sonuçta, istediğiniz şey vücudunuzdaki metal toksisite riskini en aza indirgemek ve diş sağlığınızı, görünümünü ve işlevini eski haline getirmektir.

***Ayrıca bu işlemin maliyeti konusunda diş hekiminizle görüşmekten çekinmeyin. Fiyatların, mevcut dolgularınızın adetine, boyutuna, konumuna ve durumuna göre değişeceğini unutmayın.

https://www.instagram.com/dis_hekimi_enver_gurel/

https://www.envergurel.com/kok-kanal-tedavisi-endodonti/

Amalgam dolgu söküm kaldırma Konyaaltı Antalya

“Amalgam Dolgu ve Sökümü (SMART PROTOKOL)” için bir yanıt