Kategoriler
Diş Hekimi Enver Gürel

Diş Temizliği Nedir? Nasıl yapılır?

diş temizliği yapılırken uygulanan polisaj işlemi

Diş Temizliği Nedir?

Diş temizliği, ağız sağlığını en üst düzeyde tutmak için diş hekimi tarafından gerçekleştirilen önleyici bir işlemdir. Bir diş temizleme prosedüründe, diş hekimi diş ve diş eti sorunlarının yanı sıra kavite veya diş çürüklerinden korumak için dişlerde biriken diş plağını ve tartarı (diş taşını) çıkarmayı amaçlar. Evde diş fırçası, diş macunu ve diş ipi kullanılarak diş temizliği yapılabilse de çoğu zaman bu yeterli değildir. Her bireyin sadece diş hekiminin yapabileceği daha derin ve daha kapsamlı bir temizliğe ihtiyacı vardır. Bunun nedeni, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımının diş yüzeyine yapışma eğiliminde olan plak ve tartarı tamamen çıkaramamasıdır.

Tüm bireylerin koruyucu bakım için en az altı ayda bir kez ”profesyonel diş temizliği” yaptırmaları önerilir. Hastanın ağız problemleri veya bozuklukları varsa, temizlik daha sık yapılmalıdır.

Profilaksi olarak da bilinen prosedür, oluşabilecek diş problemlerini önlemek için diş yüzeyinde mineral plak veya tartar birikintilerini temizler. Bu birikintiler, kişi dişlerini dikkatlice ve düzenli olarak fırçalasa veya diş ipi kullansa bile kolayca oluşabilir. Rutin fırçalama plak birikimini yavaşlatabilir ancak tamamen önleyemez. Profilaksi, “önceden önlemek” anlamına gelen Yunanca kökenli bir kelimeden gelir.

Plak bakteri istilasına uğramış yumuşak, yapışkan bir filmdir. Uzun süreli plak birikimi kolayca kavitelere ve sonrasında diş çürümelerine yol açabilir. Bunun yanında, tartar, su ısıtıcısı veya su borusu üzerinde taşların birikimi gibi, zamanla biriken sert kalsiyum birikintileridir. Çoğu durumda, dişler ile aynı renge sahiptir ve bazı insanlarda fark edilmesi zordur. Bazı durumlarda, kahverengi veya siyah bir renge sahiptir. Tartar temizlenmezse, diş bakteri üremesi için uygun hale gelir. Profesyonel diş temizliği sayesinde diş yüzeyi temiz ve pürüzsüz kalır, böylece bakterilerin yapışması zorlaşır.

Düzenli olarak dişleri profesyonelce temizlemenin amacı:

-Kaviteleri önlemek

-Ağız sağlığını korumak

-Periodontal hastalığı önlemek

-Tartar oluşumunu önlemek

-Yüzey lekelerini çıkarmak.

Diş temizleme nasıl yapılır?

Profesyonel diş temizliği bir diş hekimi tarafından yapılabilir. Prosedür üç temizleme tekniğinin kullanılmasını içerir:

1. Diş ölçeklendirme (scaling)  – diş yüzeyinde filmlerin veya biriken madde katmanlarının çıkarılması işlemidir.

2. Diş parlatma (polisaj) – Ölçeklemeden sonra yapılan parlatma işlemi diş yüzeyini daha pürüzsüz hale getirme işlemidir.

3. Debride etmek (Debridement) – Çok fazla tartar biriktiğinde ve ölçeklendirme bunları kaldıramadığında kullanılır. Bu tekniği kullanarak, diş sağlığı uzmanı, diş taşlarını dikkatlice gevşetmek ve dişlerden çıkarmak için çeşitli diş aletleri kullanacaktır.

Diş hekimleri, diş temizliği yaparken genellikle aşağıdaki cihazları ya da aletleri kullanırlar:

-Ultrasonik aletler (kavitron): Bunlar büyük tartar parçalarını nazikçe ama etkili bir şekilde gevşetmek için titreşim kullanan aletlerdir.

-Ölçekleyiciler veya küretler: Bunlar diş hekimlerinin daha küçük birikimleri çıkarmak için kullandıkları küçük el aletleridir. Tartar ve plağı sıyırmakta çok etkilidirler.

-Parlatıcı fırçalar ve macunlar: Bu, diş yüzeyini parlatmak için yavaşça hareket eden yumuşak bir lastik ucu olan bir el aletidir.

-Air-flow: Bakteri plaklarını kaldırmak ve diş yüzeylerini parlatmak için kullanılan özel tozlarla kullanılan basınçlı su cihazlarıdır.

-Florür – Diş hekimleri diş temizliği sırasında bazen florür uygulayabilirler. Köpük veya jel halinde mevcut olan florür, plak ve tartarın olumsuz etkilerini telafi etmek için dişlerin güçlendirilmesine yardımcı olur. Florür uygulanırsa, hastaya uygulamadan sonra en az 30 dakika boyunca yememesi, içmemesi veya ağzını durulamamasını önerilir.

Muhtemel Komplikasyonlar ve Riskler Nelerdir?

Profesyonel bir diş temizliği işlemi ağrıya neden olmaz ve hastanın ağzı açık olarak oturması gereken süre dışında genel olarak rahattır. Ancak, çıkartılması zor düzeyde plak ve tartar var ise işlem daha rahatsız edici olabilir. Sertleştirilmiş tartar kaldırıldıktan sonra temizlik daha az zaman alacaktır.

***Ancak, diş temizliği titiz ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu nedenle, güvenilir ve pratik için gerekli tüm eğitim ve sertifikalara sahip bir diş hekimi bulmak da önemlidir. Temizlik aşırı derecede kuvvetli bir şekilde veya yanlış yapılırsa, diş etlerine zarar verme ve diş etlerini enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirme riski vardır. Yaralanan diş etleri ayrıca, ağrıya, diş eti iltihabına (şişme ve iltihaplanma) ve kanamaya neden olur. Diş minesinin zarar görme riski de vardır.

***Unutulmamalıdır ki, diş temizliği dişlerime zarar verecek korkusu, sadece ağız sağlığınızın daha da kötüye gitmesine neden olacaktır!!!

www.instagram.com/dis_hekimi_enver_gurel/

https://www.envergurel.com/amalgam-dolgu-ve-sokumu-smart-protokol/

Diş Temizliği Nedir Nasıl Yapılır Acıtır mı

Diş Temizliği Nedir Nasıl Yapılır Acıtır mı

“Diş Temizliği Nedir? Nasıl yapılır?” için bir yanıt