Kategoriler
Diş Hekimi Enver Gürel

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuklarda Diş Bakımı

Çocuğunuzun diş bakımı, genel sağlıklarına dikkat etmenin önemli bir parçasıdır. Kaviteler, diş veya diş eti enfeksiyonları, göz ardı edildiğinde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

İlk diş ne zaman çıkar?

İlk olarak, yaklaşık 6. ayda bir alt-ön diş görünür. Birincil dişlerin çıkma zamanı, kalıcı dişlere göre daha değişkendir. Öndeki 8 diş (üstte 4, altta 4) genellikle 9-12 ay aralığında çıkar.

Çocuğunuzun diş bakımının 12 aylıkken veya ilk dişlerinin ortaya çıkmasıyla başlanması tavsiye edilir. Çocuğunuz büyüdükçe, dişleri 6 ayda bir, diş hekimi tarafından profesyonel olarak muayene edilmeli ve gerekli ise temizlenmelidir.

Çocuğunuzun Dişlerini Korumanın Yolları

Çocuğunuzun diş kontrollerine erken başlayarak diş çürümesini önleyebilirsiniz.

Kaviteleri önlemek ve sağlıklı bir gülüş için yapmanız gereken basit şeyler vardır:

“Çocuğunuz ilk doğum gününe kadar diş hekimi muayenesine gitmelidir”

Erken koruyucu bakım, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlar. Okul çağına kadar düzenli diş hekimine giden çocuklar için diş bakımı maliyetlerinin daha düşük olduğu görülmektedir.

“İyi Alışkanlıklar Öğretin”           

Düzenli ve doğru fırçalama en önemli kuraldır.

Bebeğinizin dişleri olmadan önce diş etlerini nazikçe temizleyebilirsiniz. Bebek diş fırçası-su kullanın veya yumuşak bir bezle temizleyin.

Bebeğinizin dişleri göründüğünde, günde iki kez, bir bebek diş fırçası ile uygun oranlarda florür içeren çocuk diş macunu ile fırçalayın.

0-3 yaş arası florür oranı 1000ppm olan diş macunu pirinç tanesi büyüklüğünde
3-6 yaş arası florür oranı 1000ppm olan diş macunu bezelye tanesi büyüklüğünde

kullanılması önerilir.

Günde iki kez, pirinç tanesi büyüklüğünde Florlu diş macunu kullanıyorsanız, bebeğin yutması sorun olmaz. Çok küçük miktarların, bebek 6 aylık bile olsa, güvenli olduğu hesaplanmıştır. Çocuk yeterince büyüdüğünde, ebeveynler diş macununu tükürmeyi öğretmeli ve teşvik etmelidir.

Çocukların el hakimiyetleri yetişkinler kadar olmadığı için en az 7 yaşına kadar direkt ebeveynleri tarafından dişlerinin fırçalanması idealdir. Bununla beraber çocukların uyumunu arttırmak için diş fırçalamanın ‘bir kez ebeveyn-bir kez çocuk’ olacak şekilde düzenlenmesi uygundur.

İki dişi birbirine temas ettiğinde diş ipi kullanmaya başlayın. Diş hekiminize teknikler ve programlar hakkında danışın.

Yatmadan hemen önce diş fırçalayın ve diş ipi kullanın. Bundan sonra, ertesi sabaha kadar çocuğunuza su dışında hiçbir yiyecek veya içecek vermeyin.

“BİBERON ÇÜRÜKLERİNDEN KAÇININ”

Bebeğinizin veya daha büyük çocuğunuzun, bir biberonla verilen meyve suyu, devam sütleri veya süt ile uyumasından kaçının. Şekerli sıvılar ve gıda artıkları dişlerine yapışarak diş çürümesine neden olabilecek bakterileri besler.

Çocuğunuza uyuması için bir biberon vermeniz gerekiyorsa, sadece su içerdiğinden emin olun.

“Meyve Suyu İçirmeyin – Şekere DİKKAT”

Birçok anne-baba, meyve suyunun gün boyunca sağlıklı bir içecek olarak tercih ediyor, ancak diş çürümesine neden olabileceğini hiç düşünmüyorlar. Çocuğunuza, % 100 meyve suyu bile olsa doktorların sınırladığı miktarlarda verin. Örneklemek gerekirse bir bardak sıkma portakal suyu için yaklaşık 3-4 portakal kullanırken günde 3-4 portakalı yemiyoruz.

Ağız içerisindeki bakteriler, draje şekerler ve şekerli sakızlar içerisindeki sükroz ve diğer karbonhidratları metabolize ederek, diş minesi demineralizasyonuna ve çürüğe yol açabilen bakteri plağı ve asit üretimine yol açarlar.

 

“Emziği en geç 2-3 Yaş aralığında bıraktırın”

Çocuğunuzun emzik kullanmasına izin vermek için birçok neden vardır, ancak uzun vadede dişlerinin nasıl sıralandığını etkileyebilir. Çene şeklini de değiştirebilir.

3 yaşından büyükse ve bir emzik kullanıyorsa doktorunuza danışın.

“Tatlı İlaçlara Dikkat Edin”

Çocuk ilaçları aromalı ve şekerli olabilir. Dişlere yapışırlarsa, çürük olasılığı artar. Astım ve kalp problemleri gibi kronik durumlar için ilaç kullanan çocuklar genellikle daha yüksek çürük oranlarına sahiptir.

Antibiyotikler ve bazı astım ilaçları, oral pamukçuk adı verilen bir mantar enfeksiyonuna yol açabilen kandida (maya) çoğalmasına neden olabilir. Belirtileri dil üzerinde veya ağzın içinde kremsi, lor gibi lekelerdir. İlaç kullanımlarında prospektüslerin dikkatlice okunması ve uygulanması çocuğunuzun ağız bakımına katkıda bulunacaktır.

Çocuğunuz uzun süreli ilaçlar alıyorsa, ne sıklıkta fırçalanacağını diş hekiminizle konuşun. Bazı durumlarda günde 4 kez kadar sık fırçalama olabilir.

birberon ve süt çürükleri
biberon – süt çürükleri

  Çocuklarımızın süt dişlerinin çıkmasıyla beraber, 6-12 yaş Karışık dişlenme dönemi ve sonrasında daimi dişlerin tamamlanması süreci boyunca oluşabilecek durum, öneri ve tedavilerden bazıları şunlardır:

– Çürüklerin tedavilerinde uygulanacak yöntemler (dolgu, amputasyon, kanal tedavisi vb.)

-Süt dişlerinde yaygın görülen siyah lekeler

-Kaşıkla florür veya florür vernik uygulamaları

-Erken süt dişi kayıplarında ‘Sabit ve Hareketli Yer Tutucular’

-Ön grup dişlerin kapanmaması (özellikle parmak emme ve dilin dişler arasına itilerek yapılan yutkunma durumu)

-Özellikle alt ön bölgede görülebilen iki sıra dişler (süt kesiciler ve daimi kesiciler)

-Fissür Örtücüler

-Tedavilerde uygulanacak materyaller (kompozit dolgu, renkli kompomer dolgu, Paslanmaz Çelik Kuron (kaplama) uygulamaları, zirkon kaplama uygulamaları)

Paslanmaz Çelik Kuronlar
Çok fazla çürümüş dişlerde tedaviden sonra
süt dişini sağlamlaştırmak için tek seansta uygulanır.

-Travma (çarpma, kaza vb.) durumlarında yapılması gerekenler ( kırılan diş parçasının ve/veya yerinden tamamen çıkmış dişin mümkünse bulunması, saklanması ve saklama koşulları)

-Çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma (BRUKSİZM)

-Panoramik çene röntgenlerinin gereksinimi

Bu gibi durumlar çocuğunuza özel teşhis ve tedavi planlaması gerektireceği için mutlaka diş hekimi muayenesinde detaylı inceleme ve bilgi alışverişi gerektirir.

Çocuğumun gece dişlerini gıcırdatması hakkında ne yapılabilir?

Bazı çocuklar geceleri dişlerini sıkar ve gıcırdatır. Bu durum Bruksizm olarak adlandırılır ve genetik geçişi mümkündür. Erken yaşlarda, özellikle çocukların yeni diş çıkardıkları dönemlerde olağandışı değildir. Bu durumun, ebeveynleri gerçekten endişelendirdiğini biliyoruz, ancak nadiren tedavi gerektiren bir durumdur. Bruksizm alışkanlığı genellikle basittir ve sadece nadir durumlarda dişlerin önemli ölçüde aşınmasına neden olur. Diş hekiminiz yapılan düzenli muayeneler ile aşınmayı değerlendirecek ve gerekirse dişlerdeki hasarı sınırlamak için önleyici tedbirler oluşturacaktır.

www.instagram.com/dis_hekimi_enver_gurel/

Çocuk Diş Hekimliği Pedodonti Konyaaltı Antalya

Çocuk Diş Hekimliği Pedodonti Konyaaltı Antalya

“Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)” için bir yanıt