Kök kanal tedavisi
Dişinizin siniri enfekte olduğunda, başarılı bir kök kanalı tedavisi, dişi çekmek yerine ağızda tutulmasına sağlar. Dişinizi korumak, diğer dişlerinizin yer değiştirmesine ve çene sorunlarına yol açmasına önlemeye yardımcı olur. Doğal bir dişi kurtarmak, onu yapay bir dişle değiştirmekten kurtarır.
Kök kanal tedavisi nedir?
Endodontik tedavi olarak da bilinen kök kanal tedavisi, enfekte, yaralı veya ölü pulpayı (diş özü) dişinizden çıkarma işlemidir. Dişin sert katmanlarının içindeki boşluğa kök kanal sistemi denir. Bu sistem, dişinizin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olan sinirlerden ve kan damarlarından oluşan yumuşak pulpa ile doludur.
Bakteriler (mikroplar) dişinize derin boşluklardan, çatlaklardan veya hatalı dolgulardan girdiğinde, dişiniz apse olabilir. Apse olan bir diş, pulpasında enfeksiyonu olan bir diştir. Pulpa enfekte olursa, çıkarılması gerekir.
Apseli bir diş ağrıya ve / veya yumuşak dokuda ya da yüzde şişliğe neden olabilir. Diş hekiminiz, bir diş röntgeni veya dişle ilgili diğer değişikliklerden enfeksiyonu fark edebilir. Tedavi edilmezse, apseli bir diş ciddi ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir.
Kök kanal tedavisi nasıl yapılır?
Diş hekimi tarafından lokal ya da blok anestezi ile yapılır. Tedavi esnasında tükürükte bulunan bakterilerden korunmak için rubber-dam adı verilen koruyucu lastik bariyerler kullanılır. Kliniğimizde ayrıca Dental Mikroskop aktif olarak kullanmaktayız. Dental mikroskop daha fazla büyütme ile çok detaylı çalışma konforu sağlamaktadır.
Dişinize kök kanal sitemine ulaşmak ve enfekte pulpayı çıkarmak için bir kavite (boşluk) açılır. Özel dizayn edilmiş kök kanal genişletme aletleriyle (manuel ve/veya makine ile kullanılan aletler) kök kanalları genişletilir. Kanal dezenfektanlarıyla uygun prosedürle kök kanalları yıkanır. Güncel tekniklerle Laser uygulamalarıyla da kanal dezanfeksiyonları gerçekleştirilmektedir.
İlk seansta temizlenen kanallar, dişteki enfeksiyona göre (hekim karar verir), doldurulabilir ya da ikinci bir seansa kadar geçici dolgu uygulaması tercih edilebilir. Geçici dolgu uygulanan dişe diğer seansta aynı protokolle kanal dolum işlemi yapılır.
Kanal tedavisi sonrası diş nasıl restore edilir?
Bir kök kanalı tedavisinden sonra, dişinizin mümkün olduğunca doğal görünmesi için restore edilmelidir. Sadece bir kompozit dolguyla olabileceği gibi, çoğunlukla dişi çiğneme basıncına karşı daha dayanıklı ve uzun ömürlü hale getirmek için Porselen Kaplamalarla sonlandırılır. Bu işlemi yaparken, diş kökü ve dolgu (kaplama) arasındaki bağlantıyı arttırmak için ‘kanal içi fiber poslar’ kök kanalı içine yerleştirilebilir.
Başka ne bilmeliyim?
Kök kanal tedavisi 1 veya 2 randevuda yapılabilir. Kök kanal tedavisinden sonra dişiniz ilk iki hafta için hassas olabilir. Ağrı olabilir ama şişlik az görülür. Bu durumda, diş hekiminiz size gerekli bilgileri verecektir. Kanal tedavisi dişinizi diğer hasar türlerinden korumaz. Uygun bakım ve düzenli diş hekimi ziyaretleri ile kanal tedavili diş, diğer dişleriniz kadar uzun ömürlü olabilir. Çoğu zaman, kök kanal tedavisi görmüş bir diş kurtarılabilir. Bununla birlikte, bir dişi kurtarmak için mümkün olan her şeyin yapıldığı ve hala dişin çekilmesi gereken durumlar vardır.
Kök kanal tedavisi yenilenmesi
Çoğu kök kanalı tedavisi başarılıdır. Ancak bazı nadir durumlarda kök kanal tedavisi yenilenmesi gerekir. Buna ‘retreatment’ denir. Yenilenen tedavide, kök kanalı dolgu malzemesi çıkarılır ve kanal yeniden temizlenir, yeniden şekillendirilir ve yeniden doldurulur.
Kök kanal ameliyatı nedir?
Bazen, düzenli bir kök kanalı tedavisi yapılamadığında veya işe yaramadığında kök kanal cerrahisine ihtiyaç duyulur.
https://www.instagram.com/dis_hekimi_enver_gurel/
https://www.envergurel.com/dis-temizligi-nedir/
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer Acıtır mı
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer Acıtır mı
“Kök Kanal Tedavisi (Endodonti)” için bir yanıt
[…] Kök Kanal Tedavisi (Endodonti) […]