Kategoriler
Diş Hekimi Enver Gürel

Hamilelikte (Gebelikte) Diş Sağlığı

HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞI

Hamilelik, kadınlarda diş eti hastalığı ve diş çürümesi riskinin artmasıyla karakterize, diş ve dişeti problemlerine yol açabilir.

Hamilelik direkt olarak dişlerinize zarar vermez. Bir kadının her bebek için bir diş kaybetmesi şeklindeki “kocakarı hikayesi” yanlıştır. Annenin hamilelik sırasında kalsiyum alması yetersizse, büyüyen bebek ihtiyacı olan kalsiyumu annenin kemiklerinden – dişlerinden değil – sağlayacaktır.

Kalsiyum, dişlerden değil vücut kemiklerinden emilir

Ancak, hamileliğe özel bazı durumlar kadınlarda özel diş problemlerine yol açabilmektedir. Evde uygun ağız bakımı ve diş hekiminizden profesyonel yardım alındığında, dişleriniz hamilelik boyunca, öncesinde ve sonrasında sağlıklı kalacaktır.

Hamilelik öncesi diş sağlığı çok önemlidir!

Zaten ağızda iyi hijyen alışkanlıklarınız varsa, hamilelik sırasında diş problemi yaşama olasılığınız daha düşüktür. Öneriler şunları içerir:

-Florürlü diş macunu ile dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın.

-Diş araları için diş ipi kullanın.

-Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin.

-Hamile kalmayı planlıyorsanız mutlaka diş hekiminize başvurun. Hamile kalmadan önce gerekli diş tedavilerini yaptırmanız daha uygundur. Hamilelik sırasında diş tedavisine ihtiyacınız varsa, acil olmayan işlemler genellikle ilk trimesterden (ilk 3 ay) sonra yapılır.

Hamilelik sırasında dişlerinize ve diş etlerinize dikkat etmeniz neden önemlidir?

-Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler diş etlerinizi daha hassas, şiş ve kırmızı olmalarına neden olabilir. Buna “Hamilelik dişeti iltihabı” veya diş eti hastalığı denir.

-Dişeti iltihabı ağız bakımı iyi yapılmazsa daha ciddi periodontal (diş eti ve kemik) hastalıklarına yol açabilir.

-Kötü ağız ve diş sağlığı, gelişmekte olan bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Araştırmalar periodontal hastalık ile erken doğum (veya düşük doğum ağırlıklı bir bebeğe sahip olmak) arasında bir bağlantı olabileceğini göstermektedir. Bu bebeklerde gelişim problemleri, astım, kulak enfeksiyonları ve bebek ölüm riski daha yüksektir. Hamile anne için uygun diş tedavisi erken doğum riskini azaltabilir.

Hamilelikte diş sağlığı sorunlarının nedenleri neler olabilir?

-Diş eti problemleri

-Kusma (mide sıvısı)

-Şekerli yiyecekler için istek artışı

-Diş fırçalarken öğürme refleksinin artması.

Hamilelikte diş eti problemleri artar.

Hamileliğe bağlı hormonlar, bazı kadınları aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş eti sorunlarına duyarlı hale getirebilir:

-Dişeti iltihabı:

Bu ikinci trimesterde (4.5.6. aylar) ortaya çıkması daha olasıdır. Belirtileri; diş etlerinin şişmesi ve özellikle fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında kanama şeklinde gözlemlenir.

-Teşhis edilmemiş veya tedavi edilmemiş periodontal hastalık:

Hamilelik, hamilelik öncesi tedavi edilmemiş diş eti iltihabının neden olduğu ve diş kaybına neden olabilecek kronik diş eti enfeksiyonunu daha kötü duruma getirebilir.

-Hamilelik epulisi veya piyojenik granülom:  

Diş etlerinin bölgesel olarak genişlemesi ve kolayca kanaması ile karakterizedir. Bu durum, profesyonel temizlik ve nadiren eksizyon (çıkarılması) gerektirebilir.

Dişlerimi ve diş etlerimi nasıl sağlıklı tutabilirim?

Dişleriniz ne yediğiniz-içtiğiniz, ne sıklıkta ve miktarda yediğiniz-içtiğiniz; bununla birlikte yemeğin dişlerinizde ne kadar süre kaldığından ve dişlerinizde ne kadar uzun süre plak kalabileceğinden etkilenebilir. Plak, dişlerinizde oluşan bakteri içeren yapışkan bir filmdir.

Dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için:

-Florür içeren diş macunu ile günde en az iki kez dişlerinizi gerekirse daha yumuşak bir fırça ile fırçalayın.

-Plağın yapıştığı diş eti çizgisi boyunca dikkatlice temizleyin.

-Yatmadan önce her gün dişlerinizi diş ipi ile temizleyin.

diş ipi
-Öğünler ve atıştırmalıklar arasında su içmeyi seçin.

-Yemeklerden ve atıştırmalıklardan sonra dişlerinizi fırçalayın. Bu mümkün değilse, ağzınızı su ile veya ağız bakım suları ile çalkalayın.

Ağız bakım suları gün içinde faydalı uygulamalardır

-Sağlıklı yiyecekler yiyin, tatlı olan veya dişlerinize yapışan yiyecekleri sınırlayın. Bazen tatlı yiyorsanız, yemek zamanında yemeye çalışın.

-Hamilelik sırasında sigara içmeyin veya alkol kullanmayın.

-Bulantı ve hamilelik sırasında kusma, mide asitlerini ağzınızda bırakarak dişlere zarar verebilir. Hamilelik hormonları mide içindeki yiyecekleri tutan mide kapakçığını yumuşatır. Gastrik reflü veya sabah rahatsızlığı ile bağlantılı kusma, dişlerinizi güçlü mide asitleriyle kaplayabilir, diş minesine zarar verebilir ve çürüme riskini artırabilir.

Kusma, mide sıvısıyla beraber dişlerinize zarar verebilir.

-Kusduktan sonra dişlerinizi 30 dakika boyunca fırçalamayın. Ağzınızı suyla çalkalayın.  Ağzınızı tazelemek ve dişlerinizi korumak için ağız çalkalama suyu da kullanabilirsiniz.

-Diş hekiminize olabilecek diş eti problemlerinden bahsedin. Hamilelik sırasında diş eti problemleriniz varsa, doğumdan sonra da diş etlerinizi kontrol ettirmeniz önemlidir. Hamilelik hormonlarının neden olduğu diş eti problemlerinin çoğu doğumdan sonra düzelirken, az sayıda kadında, tedaviye ihtiyaç duyacak daha derin bir diş eti hastalığı gelişmiş olabilir.

***Diş fırçalarken öğürme isteği artabilir.

Bazı hamile kadınlar, dişlerini fırçalamanın, özellikle de azı dişlerinin, öğürme refleksine neden olduğununun farkındadırlar. Ancak, düzenli fırçalama yapmazsanız diş çürümesi riski artar.

***Öneriler şunlardır:

-Çocuklar için yapılmış bir fırça gibi -küçük bir kafalı- bir fırça kullanın.

-Acele etmeyin. Fırçalama işleminizi yavaşlatın.

-Gözlerinizi kapatıp ve nefes alıp vermeniz konsantre olmanıza yardımcı olabilir.

-Müzik dinlemek gibi dikkat dağıtıcı şeyler deneyin.

-Diş macununun tadı öğürme refleksinizi artırıyorsa, başka bir markaya geçin. Alternatif olarak, dişlerinizi su ile fırçalayın ve ağız bakım suları ile gargara yapın. Diş macunu ile fırçalamaya en kısa sürede geri dönmeye çalışın.

Hamileyken diş hekimine gidebilir miyim?

Hamilelik sırasında dişlerinize ve diş etlerinize bakmak, sağlıklı bir hamileliğin önemli bir parçasıdır.

Düzenli diş temizliği ve kontroller hamilelik sırasında herhangi bir zamanda güvenlidir. Diş hekiminize hamile olduğunuzu mutlaka söyleyin. Ağzınızdaki herhangi bir ağrı, şişme veya enfeksiyon sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için hemen tedavi edilmelidir. Beklemek sadece problemin büyümesine neden olur.

X-ışınları (Röntgen), lokal anestezikler ve ilaçlar güvenli midir?

Hamilelikte diş röntgenleri ve diş tedavisi için lokal anestezikler acil durumlarda ve doğru şartlarla kullanılabilir. Röntgen zorunlu ise, diş hekiminde kullanılan kurşun önlük sizi ve bebeğinizi koruyacaktır.

Bazı ilaçlar hamilelik sırasında güvenli olmayabilir. Bir ilacın hamilelik sırasında güvenli olup olmadığını öğrenmek için eczacınıza, diş hekiminize ve / veya sağlık uzmanınıza mutlaka danışın. Acil diş müdahalesine ihtiyacınız varsa, bazı ilaçlar gerekli olabilir, bu nedenle diş hekiminizin hamile olduğunuzu bilmesi önemlidir.

Diyet listeleri için mutlaka hekiminizle ve diyetisyeninizle görüşün.

Bebeğimin Dişlerini Nasıl Sağlıklı Tutarım?

Bebeğinizin dişleri, doğmadan önce tamamen oluşur, fakat kemik içinde kaldığı ve diş etleri üzerini örttüğü için görünmez. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenerek ve yeterli kalsiyum ve D vitamini alarak bebeğinizin güçlü dişler ve kemikler geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

***Bebeğiniz doğduktan sonra, diş sağlığınıza dikkat etmeye devam etmek önemlidir. Diş çürümesine neden olan bakteriler çocuğunuza tükürük yoluyla geçebilir.

Bakterilerin bebeğinizin ağzına geçmesini önlemek için:

-Her gün dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin.

-Bebeğinizin yemeğini denemek için farklı bir kaşık kullanın, gıdaları kendiniz çiğneyerek bebeğinize vermeyin

-Diş fırçalarını paylaşmaktan kaçının.

-Bebeğiniz bir emzik kullanıyorsa, ağzınızla yalamak yerine sabun ve suyla temizleyin.

-Yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret edin.

Daha detaylı bilgiler için lütfen Çocuk Diş Hekimliği sayfamı ziyaret ediniz.

Hamilelikte Diş Sağlığı Gebelikte Diş Sağlığı

Hamilelikte Diş Sağlığı Gebelikte Diş Sağlığı

https://www.instagram.com/dis_hekimi_enver_gurel/